Бойківська кухня

‘Традиційні бойківські страви — ситні, смачні і прості, а особливо каша з пенцаку, млинці з колястри, капуста з кмином, біб з овочами, квасоля по-карпатськи, стиранка…

Та як можна обійтись без другого хліба в горах, без картоплі? Адже з неї бойки готують терті (варені) пироги начинені сиром, терті, смажені пляцки (деруни), тарчаники з начинкою (грибною, м’ясною, сирною), терті галушки з молоком…

У традиційній бойківській кухні гриби входять до складу мачанок, голубців, юшок, пирогів і вушок, їх використовують, як начинки, а також солять і маринують. А хто відмовиться від рижиків у сметані, грибової зупи, відбивних з голубінок (сироїжки), або пістрякової смакоти.

Всі бойки знають, що пістряк росте весною, на стовбурах бука. Якщо їх вчасно не зібрати, то вони твердіють і стають непридатними для споживання. Тому, якщо ці гриби приготувати з маслом, цибулею і зрізованцем, то страву можна назвати бойківським делікатесом.

Гриби в сметані
Бойки вміють готувати страви з м’яса, а особливо в пошані будженина (м’ясо і сало вуджене). Таку розкіш бойки могли собі дозволити один або два рази на рік. М’ясо в маринаді витримували три доби, потім натирали перцем, часником, сіллю, паприкою. Замотували в тоненьку тканину, перев’язували нитками, на гачок, поміщали в кошик для вудження. У кухні розпалювали вогонь з сухих і вологих гілочок ялівцю, сосни, ялини та фруктових дерев. Так вудили димом 3-4 дні. Цей процес довготривалий, але смак і якість готових виробів варті таких зусиль.

Бойки вміють запікати хлібець м’ясний, готувати кишку карпатську та свіжину домашню, а ще готують чудові страви з баранини з кмином та пшоном…

Не буде бойко ситий, як не скуштує тушкованої лободи. Для сучасної людини це звучить трохи дивно. Для нас (давніх бойків) ця страва була на щодень. Червоний підбиваний борщ з гичкою та листочками довершує всі забаганки бойків.

Нема нічого смачнішого в зимовий період, як пражений горох. Бойки зберігають сушений горох у паперових або полотняних мішечках, у добре провітрюваних приміщеннях. Щоб спражити горох його необхідно намочити у воді на 4-5 годин, потім відцідити і на сухій пателні підсмажити з невеликою кількістю солі.

Бойки дуже працьовиті люди, але вміють і відпочивати. Крім того, що гарно співають та веселяться, то ще готують стародавні наливки з черемхи, вина з шипшини та ожини, слив’янку, вишнівку, лікер з кмину, медовуху.

А чи знаєте Ви, що цілющу силу кременя бойки знають з прадавніх часів? Кремінь, величезний камінь, передавався з покоління в покоління — його клали в бочку при квашені капусти на зиму.

Дуже хочу, щоб молодь споживала здорову їжу і ми мали наступні покоління здорових українців.’

Використано матеріали статті “Смачна Бойківщина: 12 апетитних бойківських страв” з сайту https://vidviday.ua